Kniepijn bij sportende jongens en vooral meiden

Als de damp en mist van de ochtendstond zijn opgetrokken en de benjamins en de E’tjes naar binnen zijn, dan ontvouwt er zich op vaderlandse (hockey)velden een kleurig schouwspel op kniehoogte. Wanneer de B en C teams (tussen de 14 en 17 jaar) de velden opkomen, verbaast de podoloog zich telkens weer over de kleurig getapte knieën van de (voornamelijk) meidenteams. Was het eerst nog blauw en roze, tegenwoordig ziet men van camouflagekleuren tot panterprints.

Gekleurde knieën op de nederlandse sportvelden

Je zou haast denken dat het een mode-gadget is. Helaas schuilt daarin een wellicht kern van waarheid. “Placebo-tape” bromt een coach. Maar is dat wel zo?

Kniepijn bij sportende pubers: een serieus probleem

Pijn in en rondom het kniegewricht komt veel voor bij de sportende jeugd. Bij meiden meer dan bij jongens maar allen zo rond de 14-15-16 jaar. De pijn wordt voornamelijk gevoeld in de knie achter de knieschijf. Belasting door sporten doet pijn maar ook traplopen en zelfs fietsen. Veel jonge sporters belanden bij de fysiotherapeut maar vaak wordt er niet verder gekomen dan de diagnose: Patellofemoraal Pijnsyndroom (PFPS). Een containerbegrip vaak zonder duidelijk therapiebeleid. Na wat oefeningen zoals bv. core stability of rekken en strekken, grijpt men naar de (daar is-tie): fysiotape. Soms gaat het zover dat de ouders of de sporter zelf tape kopen en blijven door tapen zonder te weten wat zij exact doen.

Een serieus probleem vraagt om een serieuze aanpak

Het is jammer dat veel therapie verzandt in een ‘stukje tapen’. Juist nu er zoveel meer bekend is geworden over PFPS door recentelijk onderzoek. Zo werd onder meer ontdekt dat de varus stand van de voorvoet en overmatig supineren van de voet de boosdoener kunnen zijn bij de ontwikkeling van patellafemoraal klachten. 1,2,3

Door de samenwerking van podoloog en fysiotherapeut kan er een goed resultaat worden bereikt. De podoloog kan ondersteunend zijn in de correctie van de voorvoet. De fysiotherapeut kan op zijn gebied zijn bijdrage leveren met therapie, deze moet dan wel verder gaan dan kinesiotape met –al dan niet- een leuk printje. In Hoorn werk ik samen met Nathan Ruppert, fysiotherapeut en bewegingsagoog. 4 Nathan maakt de sporters bewust van hun pijn, wat het veroorzaakt en wat ze kunnen doen om minder pijn te ervaren. Hij leert hen ook bepaalde oefeningen en gebruikt een tape-techniek die de therapie ondersteunt.

Omdat de voorvoet varus in veel gevallen mede boosdoener is van de patella-klachten kan ik als podoloog deze stand corrigeren met een steunzool. Omdat PFPS bij veel pubers en adolescenten ‘self limiting’ is (dwz dat de klachten na verloop van tijd verdwijnen, meestal na de groei), kunnen in veel gevallen de steunzolen ook weer uit de schoenen. Deze samenwerking met Nathan Ruppert heeft een waardevolle wisselwerking en vergroot het inzicht in deze ‘lastige’ aandoening.

Last van knieklachten?

Heeft uw sportende kind last van knieklachten? Neem de klachten serieus, het gaat niet over met ‘een paar dagjes rust’.

  • Zorg in ieder geval voor goede sportschoenen, dit is de basis.
  • Let op de intensiteit, zes dagen trainen is wellicht iets te veel voor iemand van 15 jaar.
  • Zoek een fysiotherapeut met ervaring op het gebied van patellofemoraal pijnsyndroom.
  • Informeer of de fysiotherapeut ervaring heeft in samenwerking met een podoloog of podotherapeut.

Vind een praktijk

Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

(1) Saxena A, Haddad J. The effect of foot orthoses on patellofemoral pain syndrome. JAPMA 93(4):264-271, 2003.
(2) Witvrouw E, Werner S, Mikkelsen C, Van Tiggelen D, Vanden Berghe L, Cerulli G. Clinical classification of patellofemoral pain syndrome: guidelines for non-operative treatment. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2005;13:122-30.
(3) MUNUERA, Pedro V.; MAZOTERAS-PARDO, Rocio. Benefits of custom-made foot orthoses in treating patellofemoral pain. Prosthetics and orthotics international, 2011, 35.4: 342-349.
(4) Nathan Ruppert is werkzaam als Fysiotherapeut bij Instituut D&C/NRFT in Hoorn.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland