Ongemak tijdens de wintermaanden

Nederlanders wandelen meer dan ooit! Sinds de coronapandemie hebben steeds meer mensen het wandelen ontdekt. En dat is goed nieuws want je lichaam krijgt er namelijk een flinke oppepper van, zowel fysiek als mentaal. Hoe fijn is het te genieten tijdens een wandeling van alle seizoenen met elk zijn eigen charme. Ondertussen hebben we al bijna 2 jaar het moois van de seizoenen mee kunnen maken, zo ook de winterperiode. En ook al is het risico op een blessure bij wandelen klein, helaas gaat het niet altijd voortvarend. In de wintermaanden kunnen hielkloven namelijk een hinderlijk ongemak zijn en het wandelplezier flink bederven.

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn te herkennen aan verticale barsten of scheuren in de huid, ze zijn goed zichtbaar en bevinden zich meestal rondom de hiel. Deze verticale barsten of scheuren verkleuren vaak wit en staan soms een beetje open. Een kloof kan vrij diep zijn. De huid onderin de kloof is erg dun, hierdoor is het mogelijk dat de huid open gaat en er een wondje ontstaat, dit geeft kans op infecties. Kloven worden niet alleen als cosmetisch storend ervaren maar het kan ook zorgen voor pijnklachten bij belasting. Hielkloven komen zowel bij mannen als vrouwen voor.

Hielkloven: een echte winterkwaal?

Wat is de oorzaak van hielkloven?

Bij het ontwikkelen van hielkloven speelt de conditie van de huid een grote rol. De winter heeft hierbij ook effect. Door de winterkou kan de huid namelijk makkelijker uitdrogen waardoor het zijn soepelheid verliest. De huid wordt dan minder elastisch of zelfs stug en kan niet goed meebewegen tijdens activiteit. Een droge huid wordt ook veelal bij ouderen gezien waarvan de huid van nature minder goed gehydrateerd is.

Hoewel hielkloven vaak het gevolg zijn van een droge huid is er meestal ook sprake van de combinatie droge huid en eeltvorming. Eelt is een natuurlijk beschermingsproces van de huid door opeenstapeling van dode huidcellen. Het beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals wrijving en grote druk. Een dun laagje eelt geeft meestal geen problemen, maar wanneer het een te dikke laag betreft kan dit wel voor problemen zorgen.

Door een constante verhoogde druk op de hielen kan eelt gaan barsten. Deze overmatige druk kan het gevolg zijn van overgewicht of ontstaan door schade aan het vetkussen onder de voet. Dit vetkussen bevindt zich onder de bal van de voet en de hiel. Het heeft als belangrijkste functie het beschermen van onderliggende structuren zoals botten, pezen, ligamenten, bloedvaten en zenuwen tegen druk- en schuifkrachten. Daarnaast heeft het een schokabsorberende functie. Wanneer deze structuur beschadigd raakt is het mogelijk dat het vet zich gaat verplaatsen, met als gevolg toename van druk op de hielranden en kans op eeltvorming. Ook een verkeerde drukverdeling onder de voeten kunnen van invloed zijn op hielkloven. Denk bijvoorbeeld aan:

Wat kan je aan hielkloven doen?

Eelt laten verwijderen

Wanneer er sprake is van overmatige eeltvorming rondom de hielen is het belangrijk het overtollige eelt te laten verwijderen door een voetspecialist.

Hielranden insmeren

Daarnaast is het van belang dagelijks de hielranden in te smeren met een crème die is verrijkt met ureum (10-15%). Deze crème helpt om de verdikte huid en het eelt te verminderen. Het biedt verlichting, intensieve hydratatie, voorkomt verder vochtverlies en verzacht de extreem droge huid.

Therapiesokken dragen

Er bestaan therapiesokken met verzachtende gel, deze hebben tevens een positief effect bij de behandeling tegen overtollig eelt op de hiel.

Vind een praktijk

Laat uw voeten controleren, mede om te achterhalen hoe de kloven zijn ontstaan. Onze Podozorgers helpen u graag en kijken welke factoren er bij u meespelen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Melanie Oonk. Zij is (register) podoloog, sportpodoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Karin

    “Zes weken geleden ben ik geholpen door Podozorg. Na 2 jaar pijn is hier uiteindelijk een juiste diagnose gesteld en ik ben nu bijna pijnvrij!”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw