Verminder valrisicofactoren

Met het ouder worden neemt de kans op vallen toe. Volgens onderzoeken van VeiligheidNL wordt er iedere 4 minuten een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp opgenomen vanwege een valincident. Met het oog op de vergrijzing zullen deze aantallen de komende jaren alleen maar toenemen. De prognose is dat het aantal SEH-bezoeken na een valongeval stijgt met 47% tot 2050. Het opgelopen letsel door een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Er zijn inmiddels meer dan 30 valrisicofactoren geïdentificeerd, waaronder intrinsieke (persoonsgebonden) valrisicofactoren, zoals een verstoorde mobiliteit, een eerdere val, valangst, cognitieve stoornissen, stoornissen in gezichtsvermogen, voetproblemen of het gebruik van bepaalde medicatie. En extrinsieke (omgeving gebonden) valrisicofactoren zoals losliggende tegels, gladde vloeren, trappen of inadequaat schoeisel.

Een groot aantal van deze risicofactoren is door u zelf te beïnvloeden. Dat is heel mooi, want dat betekent dat het risico op vallen kleiner kan worden door deze factoren te verminderen of weg te nemen.

Voorkom dat u valt

De belangrijke rol van schoenen

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de keuze van uw schoenen.

Goed passende schoenen

Een goed passende schoen verkleint namelijk de kans op een val. Wist u dat uw voeten naarmate we ouder worden steeds iets langer worden? Het is daarom goed om te checken of u de juiste lengte- maar ook breedtemaat draagt. Niet alle merken houden dezelfde maten aan. Staar u dus vooral niet blind op een maat maar let vooral op de pasvorm.

Schoenen die goed passen hebben voldoende ruimte bij de tenen in de hoogte en in de breedte. Dit kunt u checken door te gaan staan en de tenen een beetje omhoog te wiebelen.

Goede sluiting op de wreef

Zorg voor een goede sluiting op de wreef, deze mag niet knellen of irriteren. Een op de wreef laag uitgesneden schoen heeft te weinig houvast om de voet, hierdoor kan de voet uit de schoen slippen. Kies het liefst voor een vetersluiting en let erop dat de veters niet te lang en te glad zijn.

Stevige hielomsluiting

Een goede stevige hielomsluiting is ook belangrijk. Hoe steviger de hielomsluiting van de schoen, des te minder kans u heeft op het zwikken van de enkels. De hielomsluiting is stevig genoeg wanneer deze niet met de duim in te duwen is.

Goede schoenzool

Het onderwerk van schoen mag niet glad zijn, maar ook zeker niet te stug, dit kan ervoor zorgen dat u eerder struikelt. Het materiaal is bij voorkeur van rubber, dit geeft meer schokdemping en grip. Goede schoenen buigen een beetje mee met de voeten zodat er een goede afwikkeling mogelijk is. Ook staat u steviger op schoenen met een lage hak, zorg ervoor dat de hak niet hoger is dan 3 centimeter. En hoe breder de hak van de schoen is, hoe stabieler u op de schoen staat.

Voetproblemen een risicofactor

Het ouder worden brengt veranderingen met zich mee. Wat betekent dit voor uw voeten? Helaas krijgen we te maken met een afname van spierkracht en coördinatie en ondergaan onze voeten een verouderingsproces. Dit kan gepaard gaan met pijnklachten, functiestoornissen, standsveranderingen aan de voet of tenen, huid- of nagelproblemen, mobiliteitsklachten en/of een verminderd gevoel onder de voeten..Ook kan het zijn dat voeten minder verzorgd worden door achteruitgang in coördinatie en lenigheid.

Een slechte conditie van de voeten of pijnklachten aan de voeten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen we ook direct in verband te brengen met een hoger valrisico. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat goede voetzorg en voetconditie het aantal valincidenten met zo’n 35% kan laten afnemen.

Onze Podozorgers kunnen u hierbij helpen en deze zorg bieden. U kunt hierbij denken aan gerichte (schoen)adviezen, zooltherapie, het optimaal in conditie houden van de voeten en/of oefeningen voor de voetspieren.

Vind een praktijk

Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Melanie Oonk. Zij is (register) podoloog, sportpodoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw

  • 31 oktober 2023

    Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

    Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

    Door Podozorg Nederland