Wat is apofysitis calcanei / ziekte van Sever?

De officiële namen voor pijn aan de groeischijf van het hielbeen bij kinderen in de groei zijn Apofysitis calcanei of ziekte van Sever.

In het achterste gedeelte van de hiel, het laatste deel van het hielbeen dat zich verbeent, bevindt zich de groeischijf van het hielbeen. In achterste gedeelte hecht zich ook de achillespees aan het hielbeen. Door overbelasting kan de groeischijf geïrriteerd raken en pijn geven. Deze klachten aan de groeischijf komen het meeste voor bij jongens tussen de 7 en 15 jaar en bij meisjes van 8 tot 13 jaar. In meer dan 50% van de gevallen vinden de klachten plaats aan beide hielen.

Apofysitis calcanei

Oorzaken pijn aan de groeischijf van de hiel

Pijn aan de groeischijf komt als gevolg van een overmatige belasting. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk:

 • Overbelasting door veel lichamelijke activiteit (zoals sport of rennen en springen), waardoor er veel aan het hielbeen wordt getrokken door de kuitspieren;
 • De kuitspieren zijn te kort, waardoor er extra hard aan het hielbeen wordt getrokken;
 • Door overgewicht kan pijn ontstaan. Het hielbeen is nog niet sterk genoeg ontwikkeld om het lichaamsgewicht op te vangen;
 • Een afwijkende voetstand (zoals een platvoet of holvoet) kan de klachten erger maken.

Klachten pijn aan de groeischijf van de hiel

In het begin ervaart het kind, na het sporten of spelen, alleen kortdurende pijn aan het hielbeen. Meestal komt het voor aan beide hielen en zit de pijn aan de achterzijde of onderzijde van het hielbeen. Naarmate de belasting groter is nemen de pijnklachten toe zodat er niet alleen na belasting, maar ook tijdens, klachten zijn. Door rust verbeteren de klachten en vaak voelt de enkel stijf aan.

Diagnose pijn aan de groeischijf van de hiel

Uw specialist stelt een diagnose op basis van het verhaal van ouder en kind, het lichamelijk onderzoek en leeftijdscriterium. Zo nodig wordt er aanvullend onderzoek gedaan door middel van echografisch onderzoek. Met een echo kan worden bekeken of het hielbeen geïrriteerd is en kunnen de omliggende structuren worden bekeken.

Behandelingen pijn aan de groeischijf van de hiel

Als behandeling van pijn aan de groeischijf van de hiel wordt meestal gestart met het aanpassen van de activiteiten. Voornamelijk rennen en springen zal verminderd moeten worden. Naast het verminderen van de belasting kan er ook gekozen worden voor een combinatie met andere niet-operatieve mogelijkheden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen de klachten van uw kind verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Nancy

  “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw