Wat is een juveniele hallux valgus?

Een scheefstand van de grote teen bij (jonge) kinderen wordt een juveniele hallux valgus genoemd. Kinderen kunnen net zoveel klachten ervaren als volwassenen. De helft van de volwassenen met een hallux valgus herinnert zich dit ook al als kind te hebben gehad.

Voeten van een 17-jarig meisje met een beginnende hallux valgus

Anders dan volwassen hallux valgus?

Het ontstaan van een hallux valgus op jonge leeftijd is niet helemaal te vergelijken met een volwassen hallux valgus. Een kind heeft namelijk nog geen slijtage in het grote teengewricht en de grote teen zit nog in de kom. Bij een volwassen hallux valgus is de teen meestal uit de kom. Hierdoor is de kans op verergering van de klachten bij kinderen kleiner. Door dit verschil is de behandeling van de klachten anders.

Oorzaken scheefstand grote teen bij kinderen

In de meeste gevallen (ongeveer 75%) gaat het om een erfelijke aandoening, waarbij een of meer directe familieleden van het kind ook een hallux valgus hebben. De vorm van de gewrichten in de voorvoet en middenvoet bepalen of een teen makkelijker scheef gaat staan. De vorm van deze gewrichten is genetisch bepaald.

In sommige gevallen is een andere afwijking aan de voet (mede) de oorzaak voor de scheefstand van de grote teen. Voorbeelden hiervan zijn een te strakke buigpees van de grote teen en een platvoet.

Klachten scheefstand grote teen bij kinderen

Vanaf de tienerjaren beginnen kinderen veel klachten te ervaren zodra de scheefstand van de grote teen toeneemt. De bult aan de zijkant van de voet kan groter worden waardoor het dragen van schoenen pijnlijk wordt. Daarnaast kan er pijn voorkomen bij lopen en sporten. Het vinden van passende schoenen kan een probleem vormen, het kind heeft namelijk erg brede schoenen nodig.

Diagnose scheefstand grote teen bij kinderen

Een juveniele hallux valgus wordt herkend door een combinatie van lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto van de voet. Het is belangrijk om andere oorzaken (zoals een te strakke buigpees van de grote teen) uit te sluiten. Dit kan door gebruik te maken van een echografisch onderzoek.

Behandelingen scheefstand grote teen bij kinderen

Niet-operatief

Een deel van de kinderen heeft slechts een kleine aanpassing aan de schoenen nodig om de klachten te verhelpen. Andere niet-operatieve behandelingen bij een juveniele hallux valgus zijn:

Operatief

Bij een operatie van een hallux valgus wordt het scheve middenvoetsbeentje weer in de normale positie gebracht. Over het algemeen zal het bot van het eerste middenvoetsbeentje worden gebroken en in een andere stand worden gezet. Bij juveniele hallux valgus worden dezelfde operaties gedaan als bij volwassenen, maar met een iets andere techniek.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen de klachten van uw kind verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Jesse

  “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw