Verhelpen van voetklachten

Een probleem met uw voeten is ergens begonnen en wilt u het liefst zo snel mogelijk verholpen hebben. Een logische stap naar herstel is een afspraak bij een vestiging van Podozorg te maken. Bij de afspraak krijgt u gericht professioneel advies en een behandelplan. Maar u bent zelf ook behandelaar.

Voor het verhelpen van voetproblemen zijn de volgende stappen belangrijk:

 1. Diagnose
 2. Oorzaak
 3. Behandeling

Diagnose

De voetspecialisten (podoloog of podotherapeut) van Podozorg kunnen u helpen met de diagnose wat er aan de ‘voet’ is. Ze doen daarvoor een onderzoek aan uw voeten waarbij ze gebruik maken van hulpmiddelen zoals scanners die een voetafdruk opleveren en eventueel echografie om in de voeten te kijken.

Oorzaak

Tijdens het onderzoek neemt onze ervaren voetspecialist de geschiedenis met u door, zoals wanneer ontstaan, het pijnmoment en pijnbeleving. De voetspecialist kan daarmee inventariseren hoe en onder welke omstandigheden het probleem ontstaan is. Veel klachten zijn mede ontstaan doordat voeten in de loop van de jaren achteruit gaan, zoals het doorzakken van voeten als gevolg van afname van kracht in de voetspieren.

Met het onderzoek stelt de voetspecialist een behandelplan op wat kan bestaan uit therapie zolen, schoenadvies, instructies, oefeningen en dergelijke.

Behandeling

Na de afspraak start de behandeling om het probleem aan te pakken. U dient de instructies op te volgen zoals het dragen van de steunzolen, het schoenadvies oppakken, aanvullende zorg zoals fysiotherapie advies opvolgen en zelf oefeningen uitvoeren. Door dit serieus te nemen zult u het probleem in de voet ondervangen en maakt het de voeten mogelijk om te herstellen. U heeft immers de dagelijkse regie en hoofdrol over hoe u de voeten gebruikt en in welke omstandigheden.

Om u thuis te helpen met de uitvoering van de juiste oefeningen, hebben we op de websites van Podozorg instructie video’s geplaatst met de belangrijkste voetoefeningen. Klik op de onderstaande knop om de video’s te bekijken!

Bekijk de voetoefeningen

Checklist

Om af te sluiten nog een korte checklist voor de beste en snelste aanpak:

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Ellie Sluijter. Zij is (register) podoloog en AP-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek