Praktijkvoorbeeld van Podozorg Sassenheim

Een 53-jarige vrouw bezoekt onze Podozorg praktijk met branderige pijn in de linker enkel. De klachten stralen tevens uit naar de hiel. Deze voelt vaak dof en tintelend aan. Met name in rust nemen de klachten toe. Rustig en geleidelijk bewegen lijkt de pijn iets te maskeren. Er is geen sprake van voorafgaand trauma of bijzonder medicijngebruik. Ook zijn er geen andere bijzonderheden in relatie tot haar medische voorgeschiedenis.

Röntgenopname van de voet toonde dit jaar geen bijzondere afwijkingen. Therapiezolen en fysiotherapie hebben geen soelaas gebracht. De klachten bestaan inmiddels bijna een jaar en belemmeren mevrouw in haar algemeen dagelijks functioneren. Ook het uitvoeren van haar werk als secretaresse kost inmiddels veel moeite.

Het onderzoek

Het lichamelijk onderzoek toont een platvoet met links een naar binnen gekanteld hielbeen. Er zijn geen opvallende houdingsafwijkingen. De bewegingsuitslagen van de gewrichten in de voet, enkel, knie en heup zijn normaal. Er is geen excessieve pijn bij palpatie. Opvallend in het onderzoek is dat er sprake is van een positief tinel sign, waarbij er door te tikken op de achterste scheenbeenzenuw aan de binnenzijde van de enkel tintelingen opgeroepen worden. Ook de test van phalen (strektest) is positief en roept eenzelfde sensatie op.

Na het functieonderzoek volgt het echografisch onderzoek. De echografist brengt alle segmenten van de hiel en enkel in beeld. Zo wordt een hielspoor of probleem met de peesplaat uitgesloten. Ook worden bot, band en peesstructuren uitvoerig bestudeerd. Het functieonderzoek geeft een verdenking op een beknelde zenuw (tarsaal tunnel syndroom). Deze kan het gevolg zijn van een afwijkende voetstand, maar ook peesverdikkingen, cystes, afwijkende botstructuren, stuwing van bloedvaten of andere ruimte innemende massa’s die voor compressie op de zenuw zorgen, kunnen ten grondslag liggen aan het ontstaan van deze klachten.

Hierdoor is er extra aandacht voor het echografisch onderzoek van de binnenzijde van de enkel. Hier blijkt dat de klachten het gevolg lijken door een afwijking van de zenuw zelf. Deze vertoont een inhomogeen, verdikt beeld en geeft hierdoor een verdenking op een schwannoom (goedaardige zenuwtumor).

De meerwaarde van echografie bij zeldzame hielpijn

De behandeling

Na overleg met de huisarts is mevrouw verwezen naar de specialist. Hier blijkt na uitvoering van MRI onderzoek tevens een verdenking op een schwannoom, waarna er besloten is tot operatief beleid. Tien weken na de operatie heeft mevrouw laten weten dat zij haar werkzaamheden inmiddels klachtenvrij heeft hervat.

Vind een praktijk

Heeft u ook last van hielpijn? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Peter van Dasselaar. Hij is podotherapeut, (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van G.F. Werner

  “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek