Over het trochanter major pijnsyndroom

Ik maak regelmatig mee dat mensen zich melden in mijn praktijk met heupklachten. Na wat doorvragen blijkt dan vaak dat het niet om het heupgewricht zelf gaat maar om klachten rond de knobbel aan de buitenkant van de heup, de trochanter major. De klachten treden meestal op tijdens lopen of traplopen. Wij spreken dan ook wel van een trochanter major pijnsyndroom. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan meestal bij vrouwen van middelbare leeftijd of ouder.

Klachten van het trochanter major pijnsyndroom

Er zijn pijnklachten rond de heupknobbel (trochanter major) die zich aan de buitenkant van de heup bevindt. De pijn komt opzetten bij belasten of wanneer er op gedrukt wordt. De pijn kan uitstralen over de buitenkant van het bovenbeen. Deze spieren, de heupabductoren, kunnenkunnen verzwakt zijn, wat zichtbaar is als het zogenoemde teken van Duchenne.

Deze klachten hebben dus niet direct te maken met het heupgewricht zelf, maar het kan wel zo zijn dat een probleem in het heupgewricht indirect klachten veroorzaakt ter hoogte van deze plek. Wanneer de pijn dieper wordt gevoeld, met name in de liesstreek, denkt men eerder aan een probleem in of bij het heupgewricht zelf.

Is het wel mijn heup?
Bron: Feistritz

Oorzaken van het trochanter major pijnsyndroom

De pijn kan verschillende oorzaken hebben en kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan:

  • Zo kan er sprake zijn van een peesaandoening van een van de vele pezen die aanhechten op deze knobbel.
  • Ook kan de pijn veroorzaakt worden door irritatie van een van de drie slijmbeurzen (bursitis trochanterica) waarvan de belangrijkste zich onder de peesplaat (tractus iliotibialis) bevindt. Deze peesplaat loopt vanaf de bekkenrand over de buitenzijde van het bovenbeen naar de knie en hecht zich daar aan de bovenzijde van het onderbeen. Onderweg passeert deze de heupknobbel. Het over de knobbel heen schieten van deze peesplaat wordt ook wel snapping hip genoemd, en dit kan – maar hoeft niet – pijnklachten veroorzaken.
  • Een derde mogelijkheid is dat de pijn veroorzaakt wordt door een zenuwbeknelling van uittredende zenuwen uit de 4e en 5e lumbale (onderrug) wervels.

Behandeling van het trochanter major pijnsyndroom

Podotherapie

Wanneer u zich meldt bij de huisarts zal hij in eerste instantie rust adviseren wel of niet aangevuld met pijnstillers (NSAID’s). Als dit geen verbetering geeft kan podotherapie uitkomst bieden. Een (register) podoloog of podotherapeut kan een eventuele voetafwijking behandelen door middel van therapiezolen of een andere techniek. Wanneer de voet bijvoorbeeld teveel naar binnen knikt (overpronatie) tijdens het lopen kan er meer spanning ontstaan rond de heupknobbel. Ook een eventueel beenlengteverschil kan veel invloed hebben op de klachten.

Podoposturale therapie

Tevens kan een bezoek aan een podoposturaal therapeut van grote waarde zijn. Vaak is hij tevens (register) podoloog of podotherapeut en heeft nog meer mogelijkheden in zijn therapie. Hij kan spanning in spierketens verminderen of juist activeren. Hij is gespecialiseerd in houdingsgerelateerde klachten en bekijkt het lichaam als een geheel.

Fysiotherapie

Uiteraard is tussenkomst van een fysiotherapeut ook aan te raden. De behandeling bestaat vaak uit spierversterkende en mobiliserende oefeningen, wel of niet aangevuld met massages en/of taping.

Vind een praktijk

Heeft u ook klachten ter hoogte van de knobbel aan de buitenkant van uw heup? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bernard

    “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 08 mei 2025

    Een Jonesfractuur

    Een Jonesfractuur betreft een breuk van het vijfde middenvoetsbeentje, gelegen aan de buitenzijde van de middenvoet, nabij uw kleinste teen.

    Door Podozorg Nederland

  • 17 april 2025

    Voorvoet varus: symptomen, oorzaken en behandeling

    Voorvoet varus is een afwijking waarbij de voorvoet naar binnen kantelt, wat kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een afwijkende loop.

    Door Liesbeth Dijkshoorn

  • 06 maart 2025

    Waarom heb ik koude voeten?

    Koude voeten kunnen ontstaan door een verminderde doorbloeding, hormonale schommelingen of externe factoren. Gerichte aanpassingen helpen om klachten te verminderen.

    Door Delia de Bliek

  • 20 februari 2025

    Pijnklachten rond de achillespees

    Achillespeesklachten door overbelasting of een verkeerde voetstand veroorzaken pijn en stijfheid. Gerichte behandeling helpt om klachten te verminderen.

    Door Loes van Vooren en Eric Wonink

  • 16 januari 2025

    Zweepslag in de kuit

    Zweepslag wordt gekenmerkt door een scherpe pijn in de kuit en komt vaak voor bij sporten zoals atletiek (amateur en professioneel) en voetbal.

    Door Mienke van der Goot

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink