Is het maken een voetenscan voldoende voor het aanmeten steunzolen?

Bij een bezoek aan de registerpodoloog verwachten de meeste mensen dat er een afdruk van de voet gemaakt zal worden met een voetscanner. Op basis hiervan zal een steunzool gemaakt worden en zullen de voetklachten afnemen. In veel praktijken is dit inderdaad de gang van zaken.

Podozorg kijkt verder

Een belangrijk onderdeel van het onderzoek bij een Podozorger is de gangbeeldanalyse. Hierbij ligt de nadruk op stoornissen die waarneembaar zijn bij het wandelen. Het wandelen wordt gekenmerkt door verschillende fases; na de hiellanding volgt via een vast patroon de voetafwikkeling naar de standfase van de voet en deze gaat via een vast patroon over naar de afzetfase van de voet. Tijdens iedere fase wordt de stand en de beweging van de botten en gewrichten geanalyseerd en wordt gekeken of de voetspieren in de juiste volgorde aanspannen.

Met een gangbeeldanalyse komt u verderVoorbeeld van een gangbeeldanalyse
Bron foto: Podocentrum Alblasserwaard

Gangbeeldanalyse essentieel voor vervaardigen van steunzolen

Uit het bovenstaande blijkt wel dat het niet alleen belangrijk is om een statisch (voetscanner) onderzoek te doen bij uw voetklachten, maar ook een dynamisch (gangbeeldanalyse) onderzoek. Alleen dan kan er een uitspraak gedaan worden of het aanmeten van steunzolen geïndiceerd is bij uw klachtenpatroon.

Gangbeeldanalyse geeft ook een analyse van hele lichaam

Nog een nadeel van het alleen scannen van de stand van de voet is, dat je geen uitspraak kunt doen over de stand en bewegingen van knieën, heupen en rug. Bij het analyseren van het gangbeeld ziet een Podozorger ook de directe invloed van de bewegingen van de voet op de knieën, heupen en rug. Hierdoor kan er een beter en completer therapievoorstel voorgesteld worden.

Maak een afspraak

Kom langs bij een Podozorg praktjk bij u in de buurt voor een uitgebreid onderzoek van zowel de stand van de voet, maar zeker ook voor een onderzoek naar uw gangbeeld voor een compleet onderzoek. Klik op de onderstaande knop voor een overzicht van onze Podozorg vestigingen. Met meer dan 100 vestigingen, zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Bron foto's: Podocentrum Alblasserwaard

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Pieter

  “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

 • format_quote

  Ervaring van Daniël

  “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

 • format_quote

  Ervaring van Ria

  “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek